Billingehov Bonanza: Platser, Kapacitet och Sektioner i Skövdes Ishockeyhjärta

Jesper L

Allt du behöver veta om VM och JVM i ishockey

Ishockey är en av världens mest populära sporter och VM och JVM i ishockey är två av de största och mest prestigefyllda turneringarna. Oavsett om du är en inbiten hockeyfantast eller bara nyfiken på sporten så finns det allt om ishockey-vm och jvm att lära sig. Låt oss dyka in i historien, formatet och de mest minnesvärda ögonblicken från dessa episka turneringar.

Världsmästerskapet i ishockey för herrar

VM i ishockey för herrar har anor som sträcker sig ända tillbaka till 1920. Det var dock först 1930 som turneringen fick officiell VM-status av IIHF, det internationella ishockeyförbundet. Sedan dess har VM vuxit till att bli en av de mest prestigefyllda turneringarna inom sporten.

Formatet för VM har varierat genom åren, men sedan 2012 deltar 16 lag uppdelade i två grupper. De fyra bästa lagen från varje grupp går vidare till slutspel. Turneringen spelas vanligtvis i maj och pågår i cirka två veckor.

Kanada och Ryssland (inklusive Sovjetunionen) har dominerat VM historiskt sett med 27 respektive 27 guld. Sverige ligger på en hedrande tredjeplats med 11 VM-guld genom tiderna. Tre Kronors senaste guld kom 2018 efter en rafflande final mot Schweiz.

Juniorvärldsmästerskapet i ishockey

JVM i ishockey är en årlig turnering för spelare under 20 år. Precis som senior-VM arrangeras turneringen av IIHF. JVM spelades för första gången 1974 men fick officiell mästerskapsstatus först 1977.

Turneringen spelas traditionellt runt årsskiftet, med gruppspel i slutet av december och slutspel i början av januari. 10 lag deltar i toppdivisionen, uppdelade i två grupper. De fyra bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Kanada har varit den dominerande nationen i JVM med hela 19 guld. Ryssland (inklusive Sovjetunionen) har 13 guld medan Finland och USA har tagit hem pokalen 5 gånger var. Sverige har 2 JVM-guld, senast 2012 efter en spännande final mot Ryssland.

Se även  Hur har värvning av hockeyspelare förändrat spelet?

Minnesvärda ögonblick

Både VM och JVM har bjudit på otaliga oförglömliga ögonblick och otroliga spelare genom åren. Vem kan glömma ”Foppa” Peter Forsbergs legendariska straffmål mot Kanada i VM-finalen 1994? Eller Mats Sundins avgörande 2-2 mål mot Sovjetunionen i sista sekunden av VM-finalen 1987?

I JVM finns såklart ”Foppas” lika ikoniska straffmål i semifinalen mot Kanada 1993. På tal om Kanada så är deras otroliga vändning från 0-5 till 6-5 mot Ryssland i semifinalen 2009 ett annat oförglömligt ögonblick.

En passion som förenar

Oavsett om det är VM eller JVM så har ishockey en unik förmåga att ena människor och skapa passion. För många är det en tradition att samlas framför tv:n eller till och med resa till arenorna för att heja fram sina favoriter.

Ishockey-VM och JVM är mer än bara turneringar – de är en fest för sporten och allt den representerar. Dramatik, skicklighet, kämpaglöd och rå emotion. Det är därför vi älskar ishockey och fortsätter att följa dessa mästerskap år efter år. Så låt oss njuta av varje sekund, för snart är det dags igen – och vem vet vilka nya hjältar och ögonblick som väntar runt hörnet?

Lämna en kommentar