Hur många matcher spelas i SHL? En detaljerad översikt

Jesper L

SHL

Hur många matcher spelas i SHL? En detaljerad översikt

Ishockey är mer än bara en sport för många svenskar – det är en passion. En passion som når sin kulmen varje säsong i Svenska Hockeyligan (SHL). Men ”hur många matcher spelas i SHL?” Det är en fråga som både hängivna fans och tillfälliga tittare ofta ställer sig. Genom att förstå ligans struktur och matchantal kan vi bättre uppskatta den intensiva konkurrensen och de strategiska beslut som varje lag måste ta.

SHL: En överblick

Svenska Hockeyligan (SHL) är den högsta nivån av professionell ishockey i Sverige. Ligan, som tidigare kallades Elitserien, grundades 1975 och består av 14 klubbar. Det är en liga som är känd för sin intensiva konkurrens och höga spelstandard. De lag som inte presterar riskerar nedflyttning till Hockeyallsvenskan, vilket gör varje match avgörande. Regerande mästare är Växjö Lakers HC, men varje ny säsong ger nya möjligheter för alla lag.

Strukturen på SHL-säsongen

En SHL-säsong sträcker sig över 52 omgångar. Varje lag spelar mot varje annat lag fyra gånger – två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Efter grundserien går de sex bästa lagen direkt till slutspelet, medan lagen på plats 7-10 gör upp om de två sista platserna. De två sämsta lagen måste kvala för att hålla sig kvar i ligan.

Poängsystemet i SHL

I SHL är varje match en chans att samla poäng. En vinst under ordinarie tid ger 3 poäng, medan en vinst efter övertid eller straffar ger 2 poäng. Om ett lag förlorar efter övertid eller straffar får de ändå 1 poäng, men en förlust under ordinarie tid ger 0 poäng. Dessa poäng är avgörande för att kvalificera sig till slutspelet och för att undvika nedflyttning.

Se även  Vilka lag har aldrig åkt ur SHL? En fascinerande titt på den svenska hockeyhistorien

Rekordbrytande ögonblick och statistik

SHL har sett många minnesvärda ögonblick och imponerande rekord. Färjestad BK håller rekordet för flest poäng under en säsong med 118 poäng. Å andra sidan har Väsby IK det mindre önskvärda rekordet för minst poäng under en säsong, med bara 3 poäng. Färjestad BK leder också SHL:s maratontabell. Några av de mest minnesvärda ögonblicken inkluderar Per Ledins utspel mot Tommy Salo och Håkan Södergrens klubbslag mot Mats Albas näsa.

SHL-säsongen 2022/2023

SHL-säsongen 2022/2023 startade den 17 september och kommer att avslutas den 9 mars. Efter grundserien kommer de åtta bästa lagen att gå vidare till slutspelet. Vinnaren av slutspelet blir svenska mästare i ishockey och får Le Mat-pokalen. För att få en fullständig översikt över säsongens matcher, kan du ta en titt på spelschemat för SHL 2022/23.

Avslutande tankar

Genom att förstå hur många matcher som spelas i SHL kan vi bättre uppskatta den intensiva konkurrensen och de strategiska beslut som varje lag måste ta. Med 52 omgångar och ett komplicerat poängsystem är varje match en avgörande del av säsongen. Oavsett om du är ett hängivet fan eller en tillfällig tittare, ger SHL en spännande och oförutsägbar upplevelse.

SHL på TV

SHL-matcher sänds på C More och ibland även på TV4. Här är några exempel på kommande matcher och datum från spelschemat:

  • 3 oktober 2023: MODO – Leksand
  • 5 oktober 2023: Frölunda – Örebro, HV 71 – Växjö, Linköping – Malmö, Oskarshamn – Skellefteå, Rögle – Luleå, Timrå – Färjestad
  • 7 oktober 2023: Leksand – HV 71, Malmö – Luleå, Rögle – Oskarshamn, Timrå – Linköping, MODO – Frölunda, Örebro – Färjestad, Växjö – Skellefteå
Se även  Hur gick det i SHL ikväll? En snabbtitt på kvällens matchresultat

Med så många matcher att se fram emot, är det ingen överraskning att SHL är så populär bland ishockeyfans. Och nu när du vet hur många matcher som spelas i SHL, kan du bättre planera din säsong och njuta av varje spännande ögonblick. För att få reda på när slutspelet i SHL 2023 börjar, håll utkik efter uppdateringar.

Vanliga frågor och svar

I denna FAQ-sektion kommer vi att svara på några vanliga frågor om antalet matcher som spelas i SHL (Svenska Hockeyligan). Denna information är baserad på innehållet i artikeln och ger en mer detaljerad inblick i SHL:s spelschema, lag och format.

Hur många matcher spelas under en SHL-säsong?

Under SHL-säsongen 2022/2023 kommer totalt 52 matcher att spelas för varje lag.

När sträcker sig grundserien i SHL?

Grundserien i SHL sträcker sig från 17 september 2022 till 9 mars 2023. Efter det går de åtta bästa lagen vidare till slutspelet.

Var kan jag se SHL-matcherna?

Matcherna kommer att sändas på C More och ibland även på TV4.

Kan du ge några exempel på matcher och datum från SHL-spelschemat?

Här är några exempel på matcher och datum från spelschemat:
– 3 oktober 2023: MODO – Leksand
– 5 oktober 2023: Frölunda – Örebro, HV 71 – Växjö, Linköping – Malmö, Oskarshamn – Skellefteå, Rögle – Luleå, Timrå – Färjestad
– 7 oktober 2023: Leksand – HV 71, Malmö – Luleå, Rögle – Oskarshamn, Timrå – Linköping, MODO – Frölunda, Örebro – Färjestad, Växjö – Skellefteå

Hur många lag finns det i SHL och hur fungerar slutspelet?

Det finns 14 klubbar i SHL, inklusive regerande mästarna Växjö Lakers HC. Efter 52 omgångar går de sex bästa lagen direkt till SM-slutspelet, medan lagen på plats 7-10 gör upp om de två sista platserna. De två sämsta lagen får kvala för att hålla sig kvar i ligan.

Lämna en kommentar