Vad tjänar en hockeyspelare i SHL? En överblick över löner i svensk hockey

Jesper L

Vad tjänar en hockeyspelare i SHL? En överblick över löner i svensk hockey

I en värld där sport och ekonomi går hand i hand, är det ingen överraskning att löner för professionella idrottare har blivit ett hett ämne. Så, vad tjänar en hockeyspelare i SHL (Svenska Hockeyligan)? Enligt spelarfacket SICO:s beräkningar var den genomsnittliga lönen i SHL för säsongen 2021-2022 121 000 SEK per månad. Men det finns flera faktorer som påverkar dessa siffror, inklusive spelarens position, erfarenhet och vilket lag de spelar för.

Spelpositionens inverkan på löner i SHL

I hockey, likt många andra sporter, kan spelpositionen ha en stor inverkan på en spelares lön. Offensiva spelare, som forwards och centrar, tenderar ofta att ha högre löner än defensiva spelare som backar. Detta beror på att offensiva spelare ofta har en större inverkan på matchresultatet genom att göra mål, vilket gör dem till värdefulla tillgångar för sina lag.

Till exempel var den högst betalda spelaren i SHL under 2022 Mattias Ritola, en forward för Leksand, som tjänade 2 622 650 SEK. Andra framstående spelare inkluderar Oscar Möller och Joel Lundqvist, båda forwards, som också tjänade höga löner.

Erfarenhet och löner i SHL

Erfarenhet spelar också en stor roll i hur mycket en hockeyspelare tjänar i SHL. Mer erfarna spelare tenderar att ha högre löner, eftersom de har visat sin förmåga och tillförlitlighet på isen över tid. Yngre spelare tjänar ofta mindre i början av sina karriärer, men deras löner kan öka betydligt när de får mer erfarenhet och visar framfötterna.

Ett exempel på detta är Linus Omark, en erfaren spelare som har spelat i både SHL och NHL. Trots att han inte är bland de högst betalda spelarna i SHL, har hans lön ökat stadigt under hans karriär tack vare hans erfarenhet och prestationer.

Se även  Vad kan vi förvänta oss av Chicago Blackhawks laguppställning denna säsong?

Intresset för SHL sträcker sig även till fantasysportens värld. ’SHL fantasy’, ett populärt online fantasy hockey-spel, lockar tusentals fans att skapa sina egna lag baserade på verkliga SHL-spelares prestationer. Detta speglar inte bara fansens engagemang utan också hur teknologi och sport sammanflätas för att skapa nya upplevelser för hockeyentusiaster.

Löner och lag i SHL

Det lag som en spelare spelar för kan också ha en stor inverkan på deras lön. Mer framgångsrika lag har ofta mer finansiella resurser att erbjuda högre löner. Skellefteå AIK, till exempel, är det rikaste SHL-laget med ett nettovärde på 71 miljoner SEK. Detta kan ge dem möjlighet att locka och behålla toppspelare med högre löner.

Jämförelse med andra stora hockeyligor

För att ge en bredare kontext, är det värt att jämföra löner i SHL med andra stora hockeyligor runt om i världen. I NHL (National Hockey League), den mest prestigefyllda hockeyligan i världen, är den genomsnittliga lönen runt 4 miljoner SEK per år. Den högst betalda spelaren i världen är Connor McDavid, som har ett kontrakt värt 12,5 miljoner dollar per år.

Det är dock viktigt att notera att lönestrukturen och skattekonsekvenserna skiljer sig åt mellan SHL och NHL. NHL-spelare betalar federala skatter på cirka 35%, och vissa stater har också statliga och stads skatter. Dessutom är den genomsnittliga lönen i AHL (American Hockey League), som är en utvecklingsliga till NHL, cirka 580 000 SEK, vilket är en tiondel av NHL:s minimilön.

COVID-19:s inverkan och framtidsutsikter

COVID-19-pandemin påverkade SHL och dess spelares löner under 2022. Med färre åskådare på matcherna ledde det till minskade inkomster för vissa spelare. Det är ännu oklart vilka långsiktiga effekter pandemin kan ha på spelarlöner och ligan i stort.

Se även  Vem är de mest kända hockeyspelare genom tiderna?

Topp10 har sammanställt en lista över löner för SHL-spelare i 2023, men det finns ännu inga specifika detaljer om lönerna för det året. Detta visar att spelarlöner i SHL är dynamiska och kan förändras över tid.

Sammanfattning

Att förstå vad en hockeyspelare tjänar i SHL är en komplex fråga som beror på en rad faktorer, inklusive spelarens position, erfarenhet och vilket lag de spelar för. Dessutom påverkas SHL-löner av den bredare ekonomiska och sociala kontexten, inklusive jämförelser med andra stora hockeyligor och effekterna av COVID-19-pandemin.

Det är viktigt att komma ihåg att medan löner kan vara en indikator på en spelares värde, är de inte den enda faktorn. Spelare bidrar på många sätt till sina lag, både på och utanför isen, och deras värde kan inte alltid mätas i kronor och ören.

Så, vad tjänar en hockeyspelare i SHL? Svaret är komplicerat, men genom att gräva djupare i detaljerna kan vi få en bättre förståelse för ekonomin i svensk hockey.

Vanliga frågor och svar

I denna sektion hittar du svar på vanliga frågor om vad en hockeyspelare i SHL tjänar. Vi tar upp allt från genomsnittslöner till de högsta inkomsterna och hur pandemin påverkat spelarnas inkomster.

Vad är den genomsnittliga lönen för en hockeyspelare i SHL?

Enligt spelarfacket SICO:s beräkningar var den genomsnittliga lönen i Svenska hockeyligan (SHL) för säsongen 2021-2022 121 000 SEK per månad.

Hur mycket tjänar spelarna i Allsvenskan jämfört med SHL?

I Allsvenskan varierar lönerna. Till exempel tjänar William Nilsson Ignberg 148 972 SEK per månad och Oskar Magnusson 140 024 SEK per månad.

Vilken är den rikaste klubben i SHL?

Den rikaste SHL-klubben är Skellefteå AIK, med ett nettovärde på 71 miljoner SEK.

Se även  Hur har värvning av hockeyspelare förändrat spelet?

Hur påverkade COVID-19-pandemin SHL-spelarnas inkomster 2022?

COVID-19-pandemin påverkade SHL 2022, vilket ledde till lägre inkomster för vissa spelare på grund av minskat åskådarantal.

Vem är den högst betalda spelaren i SHL?

Den högst betalda spelaren är Mattias Ritola, en forward för Leksand, med en lön på 2 622 650 SEK.

För de som ser fram emot den kommande säsongen och vill följa med i alla matcher, kan spelschemat för SHL 2022/23 ge en översikt över de spännande mötena och talangfulla spelarna som kommer att synas på isen.

Lämna en kommentar